Menu

HIK har mistet Per Garhøj – i sandhed et fodboldikon i HIK

image Foto fra HIks jubilæumsbog 1950-2000 og viser Per som ynglingelandsholdsspiller for ca. 50 år siden
26. august 2021 kl. 13:41

Per startede sin karriere i HIK på klubbens 1. junior (svarer til vore dages U17 drenge) i 1970. Nok spillede holdet – trænet af Per Hector Larsen, der det år afsluttede en lang trænerkarriere i HIK, – i Københavns bedste juniorrække, men tophold var vi ikke selvom vi da sluttede foran bl.a. KB.

Alligevel blev der lagt mærke til Pers meget store spillemæssige kvaliteter på banen, så han i sit HIK-debutår blev udtaget til Københavns Boldspil Unions (KBUs) udvalgte juniorhold til landsjuniorstævnet i maj, der blev afviklet i Silkeborg.

Derfra gik turen videre til DBUs landshold med debut 3. august 1971 i norske Grimstad mod Schweiz, der blev besejret 2-0. Per spillede både på HIKs hold og på de udvalgte hold i bageste kæde – i en meget lang årrække som det, der dengang blev betegnet som ”sweeper” eller ”libero”. I flere år havde Per rekorden som den med flest Ynglingelandskampe – 12 - fordelt på 3 i 1971, 6 i 1972 og 3 i 1973, inden Per faldt for aldersgrænsen.

Debut på HIKs Divisionshold inden Per fyldte 18 år og stadig havde ynglingegalder i 1972. Da var vi stadig amatører; men Per var blandt de, der deltog i den allerførste kamp med betalt fodbold i 1978, hvor HIK i Danmarks første professionelle turneringskamp i fodbold besejrede Kolding 2-0.

Karrieren på 1. holdet kom til at strække sig over 16 år – sidste kamp i 1988 og det blev til samlet 381 kampe på HIKs 1. hold, hvilket er klubrekord og en rekord, der næppe bliver overgået. De fleste spillet i DBUs Divisioner under så markante trænere som Mario Astorri og Tom Søndergaard, ofte som den naturlige kaptajn og ubestridt styrmand i forsvarskæden, – men Per og HIK måtte også lide den tort at spille 5 år i Danmarksserien.

Med sine ungdomskampe og enkelte kampe på 2. senior, når han vendte retur efter skade, blev det til samlet 435 kampe for HIK i DBUs og KBUs rækker. Landskampe på seniorplan blev det ikke til – skader, den civile karriere og den stærke konkurrence fra et stort antal udlandsproffer (Morten Olsen spillede Pers plads på landsholdet i mange år) spændte ben, - men det blev til en kamp på Alliancens udvalgte hold, der i Idrætsparken tabte 2-4 i 1977 til et hold sammensat af danske professionelle fra England og Skotland.

Inden Per afsluttede sin aktive tid som spiller på Divisionsholdet, blev han i 1985 valgt til A-spilleudvalget – der stod i spidsen for HIKs 1. og 2. hold dengang, – en karriere, der rakte et godt stykke ind i 1990erne. I 2004 blev Per valgt til fodboldformand – en post han besad til og med 2012, hvor han i starten af året blev afløst som formand af Claus Christiansen, der i dag står i spidsen for HIK-kiosken og er en del af halledelsen. Posten som fodboldformand betød, at Per i alle disse år sad i HIKs Bestyrelse. Per kom i 1994 på klubbens hædersvæg både for sine formidable præstationer på banen og som anerkendelse for et allerede dengang langvarigt lederarbejde – der kom til at strække sig små 20 år længere.

Det er en stor HIK-personlighed, der er gået bort som blot 66-årig – og hvor vi som en sidste tak kan udtrykke

ÆRE VÆRE PER GARHØJ’S MINDE.